Tallina – svaiga gaisa elpa vasaras sākumā 1.daļa

Kad pēkšņi nobrūk ceļojums divatā uz Londonu, bet brīvās dienas ir un arī vienošanās ar omammām par meitas pieskatīšanu ir vēl spēkā, tad nekas cits neatliek – ātri jālaižas prom no pilsētas. Mēs, ilgi nedomājot, izlēmām doties uz Igauniju, uz Tallinu. It kā tik tuvu, bet tik reti uz turieni aizbraukts. Ja laika vairs nav un gribi pārtraukt lasīšanu šeit, tad varu īsumā pateikt, ka iespaids par 2,5 dienu ceļojumu uz Tallinu ir šāds – gardēdības, restorānu kultūras un apkalpošanas, kā arī ēdienu un cenu atbilstības ziņā (value for money), Tallina ir vairākus gadus priekšā Rīgai. No Rīgas izbraucām ceturtdienas pēcpusdienā un atgriezāmies setsdienas pēcpusdienā. Šajās dienās Tallinā paspējām apmeklēt 2 lieliskus restorānus, 2 ļoti labus konceptrestorānus, kā arī izstaigāt pilsētas labākās un interesantākās vietas. Restorānus izvēlējāmies pēc gudru draugu ieteikumiem un automasīnā sēžot ieskatījos arī http://www.anothertravelguide.com. * * * Pirmajā vakarā Tallinā bijām uz tur šobrīd ļoti populāro restorānu Leib Resto & Aed. Koncepts vienkāršs – īpašnieki ir šefpavārs un vīnzinis, puse uz pusi. Tātad – pilnībā pārdomāta ir ne tikai ēdienkarte, bet arī vīna karte. Leib rest Restorāna saimnieki – šefpavārs Janno Lepik un Tallinā ļoti labi pazīstams vīnzinis Kristjan Peaske (arī ar Igaunijas un Baltijas labākā vīnziņa titulu). Jauni un talantīgi cilvēki, īsti foodies, kuri dzīvo labam ēdienam un vīnam. Viņu mērķis ir parādīt un izcelts Igaunijas labākos produktus. IMG_1423 Restorāns iekārtots tādā kā privātmājā ar skaistu pagalmu. Pagalma malā, skaistā ēniņā, ierīkota smilšu kaste bērniem. Šobrīd šīs lietas ļoti ātri ievēroju. Pats restorāns ir arī bērniem draudzīgs – lieli mantu grozi pieejami lielākiem un mazākiem bērniem, kā arī ir bērnu krēsliņi un vieta kur mazajiem izlocīt kājas. Par ēdienu šeit nav ko uztraukties – viss ir dabīgs, vietējs un sezonāls. Nav pārspīlētas garšas un piedevas. Restorāna mājas lapā var iepazīties arī ar visām saimniecībām, no kurām tiek ņemti produkti ēdienu pagatavošanai. Leib restorānsŠeit ēdienkartē nav nejaušu ēdienu un vēl mazāk nejaušu dzērienu. Restorāna nosaukums “Leib” tulkojumā nozīmē melnā maize (rupjmaize) un šāds nosaukums restorānam nav bez iemelsa. Svaiga, silta, vienkārša un godīga – tādu šo maizi īpašnieki atceras no bērbības un par to domā esot ārpus dzimtenes. Kā viņi saka – tā ir gluži tāda pati kā paši igauņi. Restorāna saimnieki kā galveno misiju ir izvēlējušies gatavot izcilu sezonālu ēdienkarti izmantojot vienkāršus un pazīstamus igauņu produktus. IMG_7345

Uz vietas cepta rupjmaize. Garšo līdzīgi kā mūsu pašu rupjmaize, bet tomēr ar citām garšas niansēm. Klāt uz vietas restorānā kults sviests ar jaunajiem lociņiem.

Apkalpošana šajā restorānā bija 10/10 un pat labi gribēdama nevaru šobrīd uzskaitīt nevienu punktu, ko kritizēt. Visi viesmiļi bija gados jauni cilvēki un strādāja ātri, profesionāli un kārtīgi. Viesmīlis, kurš apkalpoja mūsu galdiņu, vispār likās dzimis šai profesijai. Atmosfēra restorānā dzīva un nepiespiesta. Apkārt valdīja tā lieliskā un man tik mīļā kņada, sarunas un mūzika, ko nevienmēr atrodu Rīgas restorānos. Vakariņām izvēlējāmies šādus ēdienus: IMG_7347

Salāti ar svaigo kazas piena sieru, estragonā marinētiem un grilētiem sarkanajiem saldajiem pipariem un tomātiem papriku (cena 8,50 Eur). Ēdiena nosaukumā minēta arī saimniecība, no kuras tiek piegādāts svaigais kazas piena siers. Paši salāti – ļoti svaigi, viegli un ar patīkamu estragona asumiņu. Viennozīmīgi vieni no labākajiem salātiem, ko pēdējā laikā esmu ēdusi. Mans šīs vasaras favorīts.

IMG_7655

Māris izvēlējās liellopa gaļas tartaru (tik paredzami!), bet šis bija absolūti perferkts. Patī arī pagaršoju. Liellopu gaļas tartārs ar marinētiem redīsiem un mājās gatavotu majonēzi. Cena 10,00 Eur un par šādiem ēdieniem gribas teikt “Tikai?”!

IMG_7348

Sev kā pamatēdienu izvēlējos sēņu ragū ar rikotas siera ņoki (klimpām) un sautētiem krokotajiem kāpostiem. Cena 12,00 Eur. Šo ēdienu ņēmu, uzklausot viesmīļa ieteikumus, ka tas ir viņa vismīļākais ēdiens. Pats esot liels gaļēdājs, bet šis nevarot konkurēt ne arvienu steiku. Piekrītu. Ēdiens sātīgs, bet nebija smags. Izteiksmīgas garšas un izteikta sēņu smarža. Rikotas siera klimpiņas ir no tiem ēdieniem, ko piefiksēju prātā un domāju pagatavot meitai.

IMG_7656

Māris sev kā pamatēdienu izvēlējās Leib restorāna īpašo ēdienu – uz vietas gatavotas cūkgaļas desiņas ar saspiestiem kartupeļiem, ābolu sinepēm un sīpolu mērci. Cena 15,50 Eur. Ēdiens vīriešiem un īstu lietu cienītājiem. Lieki teikt, ka, ja drīkstētu, Māris šķīvi būtu izlaizījis.

IMG_7349

Deserts! Svēta lieta labos restorānos. Es izvēlējos rabarberu ievārījumu ar krēmīgu rikotas sieru un karamelizētu balto šokolādi. Cena 5,50 Eur. Salds nobeigums vakaram, bet pats deserts bija viegls un svaigs, neskatoties uz baltās šokolādes drupatām. Ievārījums vairāk skābens kā salds.

IMG_7658

Māris desertā izvēlējās brilē krēmu ar rupjmaizi. Cena 4,50 Eur. Klasika kopā ar ko netradicionālu. Labs garšu salikums. Fonā vietējie degvīni (cidoniju un rabarberu) degustācijai.

IMG_7657

Vakara izvēlētais vīns. Dzērienu kartē šeit uzsvars tiek likts uz vīnu un arī alu. Mēs, protams, palikām pie vīna. Vīnziņi šeit ļoti gudri un mēdz no pagraba atnest lieliskus eksemplārus, kas nav dzērienu kartē. Arī šis te eksemplārs.

Ēdienkarte šeit mainās regulāri un daļa no tā, kas bija piedāvājumā mums, jau vairs nav aktuāla. Mēs esam jau rezervējuši nākamās brīvdienas Tallinā, bet šoreiz vedīsim arī meitu gurmānajā ceļojumā. Viņa novērtēs.

* * *

Tallinas otro dienu iesākām ar ekskursiju pa vecpilsētu. Izejot cauri vecpilsētai, paejot garām Tallinas Centrāltirgum un Centrālajai stacijai, var nonākt ļoti feinā rajonā – Telliskivi. Domāju, ka daudzi šo vietu jau labi zina (tā spriežu, jo mums šo vietu ieteica apmeklēt vairāki cilvēki), bet mums tas bija patīkams atklājums.

Pēc lokācijas kā mūsu Spīķeri, pec izskata vairāk Andrejostai līdzīgs. Vecas rūpnīcu ēkas, kurās tagad iekārtojušies restorāni, mākslas galerijas, dizaina veikali, dažādas studijas un lielākas vai mazākas ražotnes. Ja gribi redzēt to, kas šobrīd ir modē Tallinā, jādodas turp. Ļoti labi var iztērēt naudu drēbēs gan sev, gan bērniem, dāžādos vajadzīgos un mazāk vajadzīgos interjera priekšmetos, traukos un pat mēbelēs. Bet ikdienā šeit visvairāk cilvēki nāk paēst uz kādu no pieejamajiem restorāniem. Arī mēs.

Neskatoties uz to, ka brokastis nesen ēstas, devāmies uz pazīstamāko no restorāniem – F-Hoone.

IMG_7385

IMG_7386

Vidējo apmeklētāju aprakstīt ir grūti, jo uz šejieni nāk visi – jauni un vecāki, stilīgie hipsteri un mazāk stilīgie, uzņēmēji un mākslinieki, un ļoti daudz jauno māmiņu ar maziem bērniem. Arī šeit par bērniem ir padomāts – ir iekārtota arī atsevišķa speļu istaba, tāpat ir bērnu krēsliņi un ēdienkartē patstāvīgiem ēdājiem noteikti var ko atrast.

IMG_7387

Atmosfēra ļoti brīva, nepiespiesta un neformāla, tāda pati kā apkalpošana ir tāda pati. Neskatoties uz to, ka apmeklētāju daudzums ir ievērības cienīgs, serviss ir ātrs un ir iespēja daļēja pašapkalpošanās.

Piedāvājumā pamata ēdienkarte ar salātiem, burgeriem, zupām un citiem ēdieniem, kā arī pieejama atsevišķa brokastu un veģetāro ēdienu karte.

Pēc ieteikumiem, šeit izvēlējāmies ēst liellopu gaļas burgeri, kā arī salātus ar ceptu kazas sieru. Burgera bilde varbūt nav no tām veiksmīgākajām, bet tā nemaina garšu. Patīkami tas, ka klasiskie frī kartupeļi aizstāti ar saldo kartupeļu frī. Ir iespēja pasūtīt burgeru arī ar salātiem, bez frī kartupeļiem.

IMG_7390

Izvēlējāmies Naked Burger – Angusa gaļa, kūpināta siera krēms, čilī majonēze, sarkanie sīpoli, Čedaras siers. Cena 8,20 Eur.

IMG_7389

Salāti ar grilētu un mazliet karamelizētu kazas sieru, medu, sinepju sēklām un biešu pesto. Viegli un garšīgi. Cena 4,80 Eur.

IMG_7395Mans piektdienas rita favorīt dzēriens – FritzLimo citronu limonāde. Tādas šeit pieejamas ar vairākām garšām – kolas (!), apelsību, citronu un rabarberu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: