Cafe de Flore Parīzē

Kādēļ tur gāju? Tādēļ, ka biju uz St.Germain bulvāra Parīzē, bija gandrīz stunda laika līdz tikšanās brīdim ar draudzeni un pēc lidojuma ļoti gribējās iedzert kafiju un mazliet atpūsties. Tieši visu šo iemeslu dēļ izlēmu iet kafijot uz mītisko Cafe de Flore – vienu no senākajām un populārākajām brasserie Parīzē, kas durvis vēra jau 1887.gadā.

Kafejnīca pēcpusdienā (arī pusdienu laikā un vakarā) ir, vienkāršiem vārdiem runājot, pārpildīta un viesmīļi ir nevis nemitīgā kustībā, bet nemitīgā skrējienā. Viesmīļi šeit nav kā pie mums pierasts – gados jauni cilvēki, kas šo darbu dara paralēli mācībām, bet gan pieredzējuši, daudzus gadus šajā profesijā nostrādājuši iesirmi kungi (varu derēt, ka 99% no viņiem ir beiguši hôtellerie skolu). Lielākā daļa klientu šeit, protams, ir tūristi, bet ļoti liela daļa ir pastāvīgie apmeklētāji, kas jau gadiem sēž pie viena un tā paša galdiņa. Cafe de Flore ir slavena ar to, ka šeit pulcējas radošas personības – it īpaši rakstnieki, kā arī režisori un citi ar filmu industriju saistīti cilvēki (to iecienījusi esot arī Sophia Coppola, Steven Spielberg u.c.).

www.cafedeflore.fr

Tā kā biju viena, tad mazu brīvu galdiņu pie loga ar skatu uz St.Germain bulvāri dabūt nebija grūti. Tā kā cilvēku šeit ir daudz un liela daļa ir tūristu, tad viesmīļu attieksme pret klientiem ir principā vairāk kā vēsa, kaut ar pieklājību viss kārtībā. Ja vien neesi pastāvīgs klients, tad nav lielas jēgas pie tava galdiņa uzturēties, runāt vai kavēt tik dārgo laiku. Gaidot viesmīli, man pietika laika ne tikai izpētīt telpas, bet arī vairākkārtīgi pārlasīt ēdienkarti. Tipiski franču ēdieni par tipiski neatbilstošām cenām (kā tas ir gandrīz visās vietās “ar vārdu” vai domātas tūristiem). Ja vēlies vienkāršu quiche Lorraine ar zaļajiem salātiem, esi gatavs maksāt apmēram 20.00 Eur. Ja vēlies sendviču, tad no tevis tie būs 19.00 Eur (tikai maize, sviests un siers) un par katru piedevu vēl no 2.00 Eur līdz 4.00 Eur. Šajā reizē pusdienot nebiju domājusi, tādēļ izvēlējos kapučino un vienu svaigi ceptu kruasānu. Kafijas cenas šeit arī ir diezgan augstas: no 4.00 Eur par espresso līdz 9.00 Eur par tasi kapučīno (franču tasītes izmēra nevis Starbuck izmēra). Visas dienas garumā, šeit ir pieejams arī salātu un uzkodu bārs, kā arī svaigas un skaistas kūkas un kūciņas.

Cafe de Flore ēdienkarte

Kapučīno bija garšīgs un arī kruasāns bija mīksts, patīkami sviestains (grēcīgi) un tieši tāds, kā man garšo. Mierīgi pasēdēju un pavadīju laiku vērojot cilvēkus. Sākotnējā iecere pastrādāt neizdevās, jo šajā kafejnīcā internets nav pieejams.

Cafe de Flore ir vieta, kur kaut reizi pabūt nav slikti, lai kaut pa atslēgas caurumu ielūkotos vēsturē un redzētu to, kas ir īsta brasserie. Bet, godīgi sakot, ir arī daudz citu skaistu un jauku vietu, kur šo pašu sajūtu noķert. Ja ir vēlme savā piezīmju grāmatiņā atzīmēt “esmu bijis” un ja nav žēl tērēt neadekvāti lielas naudas summas (bet, iespējams, sēžot blakus Sophia Coppola vai kādam slavenam aktierim) tad droši dodies uz Cafe de Flore.

Es savā piezīmju grāmatiņā esmu atzīmējusi “biju” un man jau arī patika, bet es šaubos ka došos tur vēl kādu reizi. Tagad šī vieta patiešām ir domāta tikai tūristiem un daļai gana izlutinātu francūžu un slavenību.

Jau vairāk kā 10 gadus (kopš 1994.gada) katru gadu tiek pasniegta arī “Prix du Flore” balva jaunajiem rakstieniekm. Galvenie kritēriji, lai uz to pretendētu, ir oriģinalitāte, modernisms un “jaunatne”.

I.K.

Cafe de Flore ļoti bieži tiek attēlota arī uz pastkartēm, gleznām. Autors: Chris Reilly

Adrese:
Cafe de Flore 
172 Boulevard Saint-Germain
75006 Paris
www.cafedeflore.fr
 
Photo: manas un http://www.cafedeflore.fr

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: