Receptes laimīgai dzīvei

Pietiekoši ilgu laiku atpakaļ pie manis nonāca Gvinetas Paltrovas grāmata “Notes from my Kitchen Table”. Atzīstos, pirmo reizi to turot rokās, skatījos to būdama diezgan skeptiska. Bet savā vienkāršībā šī grāmata piesaistīja manu uzmanību. Visas grāmatā atrodamās receptes ir ne tikai vienkārši uzrakstītas, bet arī pašas par sevi ir ļoti vienkāršas, bez liekas ārišķības un bez dārgāk sastāvdaļām. Vēl viens pierādījums tam, ka arī “zvaigznes” ed tāpat kā visi citi un ne katru dienu apmeklē zvaigžņotus restorānus. (es gan tam tāpat neesmu nekad ticējusi). Man patīk tas, ka šī grāmata ir gaiša, jautra un labām emocijām bagāta. Vismaz man tā liekas ikreiz, kad to atveru.

Ļoti novērtēju to, ka autore (Gvineta Paltrova) nekautrējas atzīt, ka viņa tikai mācās gatavot un ka sākums bijis kļudu un pārpratumu pilns. Viņi sevi nepadara par profesionālu pavāri, tieši tādēļ grāmatas tapšanai talkā ir aicinājusi īstu pavāri (food writer un TV šovu producente arī) – Julia Turshen. Viņa visus Gvinetas Paltrovas  izgudrojumus, atradumus un bērnības atmiņas ēdienus ir “salikusi pa plauktiņiem” jeb kā saka pati autore “ieviesusi skaidrību viņas ārprāta freestile“.

Receptes šeit ir dažādas – sākot no vienkāršām zupām un salātiem un beidzot ar amerikāņiem tik mīļajiem hamburgeriem un mājās gatavotiem frī kartupeļiem. Ir receptes gan veģetāriešiem, gan arī vegāniem. Grāmatā atrodami arī labi un saturīgi padomi, kas var noderēt gatavojot mājās. Man patīk, ka receptei vienmēr klāt ir pielikti atslēgas vārdi (kategorijas): make ahead (sāc gatavot ātrāk, pabeidz kad nepieciešams) ātrās, veģetārās, vegānas, “one-pot” receptes (viss vienā katlā), ģimenes izmēra maltītes – tas atvieglo izvēles procesu, ko un kad gatavot.

Arī pati esmu smēlusies idejas šajā grāmatā. Mana nelaime gan ir tā, ka es reti kad izlasu recepti no sākuma līdz beigām. Apskatos bildi un viss jau galvā sakārtojas ko un kā gribu darīt. Bet iedvesmoties var ļoti labi.

Īstiem pavāriem šī grāmata visdrīzāk liksies naiva un pārāk vienkārša. Bet tiem, kam patīk gatavot un dara to prieka pēc sev un savai ģimenei, šī grāmata varētu noderēt. Lielu daļu no receptēm var gatavot arī kopā ar berniem un nav jabūt īstam pavāram, lai to paveiktu.

Gvineta Paltrova grāmatas ievadā dod trīs padomus, ko pati ir iemācījusi un ievēro: kontrolēt grādus (plīts), uzticies sev un gatavošanas procesā nogaršo ēdienu!

Jauka, vienkārša un skaista grāmata!

Receptes var izlasīt arī Gvinetas Paltrovas blogā: goop.com

Fotogrāfijas ņemtas no www.amazon.com un www.fnac.fr

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: