Ganymed Brasserie Berlīne

Franču braserija (brasserie) Ganymed Berlīnē darbojas jau kopš 19.gadsimta 80.gadiem un tā atrodas tieši blakus teātrim Berliner Ensemble. Ganymed atrodas ļoti skaistā Berlīnes vietā, tieši pie upes – Schiffbauerdamm iela 5 (Kuģu būvētāju iela). Pateicoties labajam restorāna izvietojumam, vasarā ir pieejama arī liela terase ar skatu uz pilsētu un upi.

Ja jums Berlinē kārojas franču virtuvi, dzirdēt franču valodu un baudīt lielisku atmosfēru, droši dodaties uz Ganymed. Restorāna galvenais “saimniekotājs” ir jauks francūzis, kas jau vairāk kā 15 gadus dzīvo Vācijā. Bija tik patīkami atkal parunāt franču valodā! Noklausījos stāstu par restorānu, tā pirmsākumiem un dzirdēju arī leģendu par mozaīku, kas atrodama virs restorāna ieejas. Laimīgā kārtā mozaīka, tāpat kā ēka, kurā atrodas restorāns un blakus esošais teātris, ir saglabājusies neskarta no otrā pasaules kara gadiem. Dodoties iekšā restorānā, nepaslinkojiet, bet paceļat galvu un paskatieties uz skaisto mozaīku. To paglāba tikai dotais uzdevums to aizmūrēt (ne jau lai glābtu). Šis ir stāsts par to, kā nemaz to negribot var izglābt kaut ko patiešām skaistu.

Jau ienākot restorānā pārņem laba aura un visapkārt dzirdamās cilvēku sarunas izslēdz to brīdi, kad ieejot nezināmā telpā jūties vientuļš un nevienam nevajadzīgs. Braserijai piestāv sarkanrūtotie galdauti, milzīgā koka bāra lete, skaistie griesti ar karnīzēm (par kurām arī ir sava leģenda) un lielie sienu zīmējumi.

Ganymed piedāvā tipiska franču bistro ēdienkarti: uzkodas, Francijai raksturīgie salāti, jūras veltes, dažādi gaļas ēdieni un klasiskie deserti. Ēdienkartē neatradīsiet neko ekstravagantu, bet tiem, kas mīl franču ēdienus, nebūs nekādu problēmu atrast ko sev piemerotu. Restorānā ir ļoti plašs jūras velšu piedāvājums – gan svaigas, gan pagatavotas dažādos veidos. Ir iespēja arī nogaršot Elzasas specialitāti – Choucroûte jeb sautētus kāpostus. Apmeklētājiem tiek dota iespēja ēdienus izvēlēties pēc ēdienkartes, vai arī ņemt kādu no diviem piedāvātajiem Menu (32,50Eur, vai 44,50Eur). Lai piemērotos klientiem, ēdienkartes šeit ir ne tikai vācu, bet arī franču un angļu valodās.

Mēs vakaru sākām ar aperatīvu, iedzerot glāzi šampanieša (restorāns par savu šampanietis uzskata Veuve Clicquot) un izvēloties katra vēlmēm atbilstošākos ēdienus. Mūsu kompānijas vēlmes bija visdažādākās: vienam negribējās zivi, bet labu gaļu; otram labu zivi, bet tikai baltu; vēl kādam prāts uz austerēm tajā vakarā nenesās; citam savukārt tieši austeres vajadzēja, bet prieks par to, ka restorāna menu visas mūsu vēlmes apmierināja.

Ieskats ēdienkartē

Tā kā restorānā bijām divas reizes, tad otrajā reizē izvēli izdarīt bija vieglāk, jo ēdienkarti jau zinājām. Rezultātā mēs visi kopā abās reizēs baudījām sekojošo:

Kazas siera salātus (Croustillant de chèvre chaud sur tartare de tomates fraîches) – plānā mīklā cepts kazas siers, pārliets ar medu un pasniegt kopā ar zaļajiem salātiem – cena 10,90 Eur.

Austeres “Fine de Claire” 6 gab. – Cena 12.00 Eur.

Austeres “Fine de Claire” ar dārzeņiem un parmezāna sieru: viegli apceptas austeres, pasniegtas ar dārzeņu julienne un parmezāna sieru (Huîtres «Fine de Claire» gratinées au parmesan) 6 gab. – cena 14,50 Eur.

Tartārs: svaiga sīki sasmalcināta liellopu gaļa ar piedevām (jēls olas dzeltenums, kaperi, šalotes sīpols, anšovi, marinēti gurķīši, zaļumi, sāls, pipari, tabasco) pasniegts kopā ar frī kartupeļiem (vai zaļajiem salātiem) (Tartare de bœuf préparé à la table avec câpres, anchois, cornichons, échalottes et jaune d’œuf accompagné de pommes Pont-Neuf) – cena 14,90 Eur.

Pīles krūtiņa ar pak-čoi kāpostiem un japānu Wakame (Magret de canard de Barbarie avec Pak Choi et Wakame) – cena 22.90 Eur.

Mīdijas baltvīna mērcē un frī kartupeļiem (Moules marinière avec pommes Pont- Neuf) – 14,50 Eur.

Antrekots sarkanvīna (Bordeaux) mērci (Entrecôte sauce bordelaise avec pommes Pont Neuf) – cena 22.90 Eur.

Sautēti kāposti (nākuši no bioloģiski sertificētas saimniecības) ar dienas zivi, tīģergarnelēm, bekona čipsiem un baltvīna mērci (Choucroûte (issue de l’agriculture biologique) avec poisson du jour, grondin, gambas, lard grillé et velouté au vin blanc) – cena 19,50 Eur.

Zoss foie gras terīne ar brioš-maiziti un aveņu čatniju (Terrine de foie gras d’oie avec brioche et chutney de framboise) – cena 15,90 Eur.

Flambēta tarte ar spinātiem un kazas sieru (Tarte flambée avec épinard et fromage de chèvre) – cena 10,90 Eur.

Viss, ko mēs baudījām bija patiešām garšīgi un kvalitatīvi. Nenoliedzami, fakts, ka restorānā strādā pazīstams un ļoti jauks cilvēks, arī ir tikai bonuss un tas vakaru padarīja tikai interesantāku. Gan pirmajā, gan otrajā, gan trešajā reizē (paspējām tur pabūt vēl, ties gan ne uz vakariņām) vakars Ganymed ievilkās. Tas man deva iespēju restorānu apskatīt arī no otras puses, jeb redzēt virtuvi. Redzot kā visi rosās, gan pa virtuvi, gan pa zāli, man tā vien gribējās ķerties pie darba un sākt kautko darīt pašai.
Restorāns no otras puses – jeb vieta, kur top viss gardais. 
Ganymed Brasserie ir garda vieta, kas klientus pievelk ne tikai ar ēdienu, bet arī ar vēsturi un labo auru tajā, ko viennozīmīgi panāk restorāna darbinieki.
Adrese:
Ganymed Brasserie
Schiffbauerdamm 5
10117 Berlin

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: