Kā es iemīlējos (1.daļa)

… savā profesijā! Jau vidusskolas laikā, kad pirmo reizi nokļuvu Francijā, sāku sapņot par to kā reiz dzīvošu un mācīšos tieši šajā valstī un par to kā atklāšu noslēpumaino pasauli: viesnīcas un restorānus no “otras puses”. Mērķim sāku tuvoties uzreiz pēc vidusskolas, kad aizbraucu mācīties uz Franciju (precīzāk uz Nicu). Par skolas gaitām pastāstīšu kādu citu reizi. Šoreiz par to, kā es beidzot nokļuvu tur, kur līdz tam biju bijusi tikai sapņos.

Jau  ilgi pirms es nokļuvu Francijā, biju atkājusi divas skaistas viesnīcas – Le Negresco (Nica) un Grand Hotel du Cap Ferrat (Cap  Ferrat, starp Nicu un Monako).

Jums šīs viesnīcas ir iespējams apskatīt tikai no vienas puses, skatoties skaistās bildes. Bet jūs nevarat iedomāties, cik laimīga es biju izstaigājot šīs ēkas no pašiem dziļākajiem pagrabiem, līdz augstākajiem jumtiem, izložņājot visus pakšus un nostūrus! Atšķirībā no dažas labas viesnīcas Latvijā, Francijā (un citur pasaulē) viesnīcās visvairāk telpu ir atvēlēts tieši klientiem, darbiniekiem domātās telpas atstājot dziļākajos viesnīcas nostūros. Labirintu labirinti jāpārvar, lai no ģērbtuvēm tiktu uz virtuvi, no priekšnieka kabineta uz savējo, no darbinieku ēdnīcas uz rezervāciju departamentu. Negresco pirmajā nedēļā man sanāca arī nokļūt tumšā gaitenī pagrabā stāvēt un zīlēt, uz kuru pusi doties. Vai Grand Hotel du Cap Ferrat – uzkāpt līdz jumtam pa mazām kāpnītēm un secināt, ka esi uzkāpis tieši pa tām, kas ved uz bēniņiem, nevis pa tām, kas ved pie grāmatvežiem!

Lai nu kā, tas ko redz un izbauda klienti ir kautkas pilnīgi atšķirīgs no tā, ko redz darbinieki. Bet nenoliegsim, darbiniekiem jāsamierinās ar parastām, vienkāršām un dažreiz ļoti nekonfortablām telpām, lai Jums, klientiem, būtu tas visskaistākais un labākais. Un tas ir tas, kas man tik ļoti patīk manā profesijā.

Hotel Le Negresco

Viesnīca klientiem tika atvērta 1913.gada 8.janvārī (nākamais gads ir viesnīcas jubilejas gads). Tās radītājs – Henrijs Negresco (Henry Negresco). Viesnīcas izveidošanai tika piesaistīts arhitekts Eduards Nīrmans (Edouard Nierman), kurš savukārt tik slavenā viesnīcas stiklotā kupola izveidei piesaisītja Gustavu Eifeli (Gustave Eiffel). Pirmā Pasaules kara laikā viesnīca tiek pārdota beļģu uzņēmumam, jo H.Negresko ir bankrotējis. 1957.gadā viesnīcu pārpirka Mesnage kungs ar meitu Džennu (Jeanne), lai tā atdzimtu “no pelniem”. Starp citu, Dženna kļuva par sievu Paul Augier kungam, kura vārdā ir nosaukta skola, kurā mācijos. Dženna Augier viesnīcu vada vēl šodien. Un to, kā ir strādāt viņas vadībā, es jums arī pastāstīšu citreiz. 2010.gadā viesnīca tika atjaunota un nu atkal ir mirdzoša savā godībā! Šī viesnīca ir vēsture un klasiska vērtība, līdz ar to, ir jārēķinās, ka arī dzīvošana šeit nozīmē dzīvot mazliet vēsturē. Šeit viss ir pa īstam: ja gleznas, tad orģināldarbi; ja galda piederumi, tad sudraba; ja glāzes, tad kristāla, ja paklāji, tad īsti; ja zelts, tad zelts. Skaisti. Īpaši. Savādi.

Skats no Angļu promenādes (Promenade des Anglais), galvenā iela, kas iet gar jūras krastu

Versaļas salons viesnīcā

Karaliskais Salons, centrālā viesnīcas telpa ar slaveno stikloto kupolu, sagatavota banketam. Diezgan ilgs un pamatīgs darbs, lai telpu šādu sagatavotu un arī novāktu. 

Karaliskais Salons ikdienā

Gastronomiskais restorāns Le Chantecler (1 Mišelīna zvaigzne), šefpavārs Jean-Denis Rieubland. Es Le Negresco strādāju laikā, kad šefpavārs bija Alain Llorca.

Viena no istabām viesnīcā Le Negresco

Viena no istabām viesnīcā Le Negresco

Viesnīcas Le Negresco foajē – gaitenis no recepcijas un Karalisko salonu

Brokastu telpa un bistro La Rotonde. Attēlā redzamie zirdziņi patiesībā darbojas kā karuselis, kustoties mūzikas pavadībā visas dienas garumā (no 7:00 pie brokastīm līdz pēdējam klientam pusnaktī). Ar laiku pierod, pēc nedēļas jau vairs nedzirdi un telpas bez mūzikas liekas dīvainas parādības. Šeit brokastot var arī visi tie, kas nedzīvo viesnīcā. Un vēl šeit katru dienu ir tējas laiks, pēc pusdienām un pirms vakariņām, ar garšīgām kūciņām, saldumiem un protams tēju, vai kafiju. Bija laiks, kad par šīm kūciņām atbildēju es🙂

Ļoti vēlas brokastis vai agras pusdienas La Rotonde terasē pirms pāris gadiem. Laikā, kad mans vīrs vēl dzēra kolu! Tagad, paldies Dievam, tas ir beidzies. Kola ir aizstāta ar vīnu.

Hotel Le Negresco
37, promenade des Anglais
06000 Nice
http://www.hotel-negresco-nice.com
 
Photos: Le Negresco un personiskais arhīvs.

Inga

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: