Olive To Live

Stāstot par olīveļļas labajām īpašībām un dažādajām garšām, var sarakstīt referāta cienīgu rakstu. Ar to nevienu mocīt nevēlos, toties gribu jums pastāstīt par olīveļļu, kuru jau kādu laiku atpakaļ esam atklājuši mēs – visa mana ģimene.

Nav noslēpums, ka katrs sevis cienīgs olīveļļas ražotājs ir atradis kautko, kas tieši viņa olīveļļu padara par īpašu. Mēs jau vairākus gadus lietošanai meklējam un izvēlamies labas olīveļļas, vēlams no mazām un ekolģiski tīrām ražotnēm. Pirms gada atklājām Itālijā Villa Campestri (Netālu no Florences) ražotās olīveļļas un patiesi priecājamies par savu atradumu. Vēlējos par to pastāstīt arī jums.

OliveToLive  – tā sauc pirmo pasaulē organiskas nepārstrādātas olīveļļas iegūšanas metodi, kura pilnībā saglabā visas olīvju vērtīgās dabiskās īpašības, balstītas uz tajās esošajām nepiesātinātajām taukskābēm un fenoliem – tik vajadzīgiem cilvēka organismam cīņā pret vēzi, kardiovaskulārajām slimībām, diabētu, šūnu novecošanos un pat pasargāšanai no DNS bojājumiem. Ne velti pasaule olīveļļu pazīst un mīl jau sen. Olīvas kultivēja jau trīs gadu tūkstošus pirms mūsu ēras.

Villa Campestri īpašnieki ir ieguldījuši milzu pētniecības darbu sadarbībā ar ASV Kulinārijas Institūtu, lai ieviestu un patentētu šo dabisko eļļas iegūšanas veidu, procesa laikā pasargājot olīvas no to lielākajiem ienaidniekiem – skābekļa, gaismas un siltuma, kuru iedarbības rezultātā olīvas zaudē lielu daļu no savām vērtīgajām īpašībām, nepiesātinātajām taukskābēm pārvēršoties piesātinātajās. Extra Virgin eļļa drīkst saturēt ne vairāk kā 0,8% piesātināto taukskābju.

Nozīmīgākais šīs eļļas ieguves pamats ir 5 ha Villa Campestri olīvkoku: stipri, veselīgi, pārsvarā Moraiolo, Leccino, Frantoio, Pendolino un Correggiolo šķirņu augi, no kuriem daži zaļo jau simtiem gadu, pateicoties ideālai kalnainai atrašanās vietai un ideāli piemērotai augsnei olīvkoku kultivēšanai. Tuvējie meži ir izveidojuši mikroklimatu, kas padara nevajadzīgu jebkādu fitosanitāro ārstēšanu. Ap kokiem dabiski augošā zāle uztur augsnes mitrumu, ļaujot nepievadīt papildus ūdeni. Raža tiek vākta ar rokām un pārstrādāta tajā pašā dienā. Rezultāts ir organiski iegūta ekoloģiska augstākās kvalitātes Extra Virgin olīveļļa.

Šo eļļu raksturo intensīva  „zaļo augu jeb zāles” garša, rūgtena pēcgarša un „asums” ar artišoka un mandeļu piegaršu. Tā ir diezgan pikanta un tā būs ideāls papildinājums gandrīz jebkuram ēdienam. Piebildīšu, ka šī eļļa ir domāta lietošanai tikai svaigā veidā un nav domāta cepšanai vai cita veida termiskai apstrādei. Toties pie salātiem, svaigas maizītes vai grosini, pastas un pat picas tā lieliski derēs.

Ja ir vēlme uzzinat par šo eļļu vēl ko vairāk, nogaršot un varbūt pat iegādāties, tad dod ziņu! Ar labām lietām ir jādalās!

Lai garšīgi!

        

        

Eļļa tagad ir nopērkama arī “Ervīns & filles” vīna veikalā Berga Bazārā.

Comments
One Response to “Olive To Live”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] par mūsu izvēlēto olīveļļu lasi manā blogā urbanicorganic.lv, kur par to gana plaši uzrakstīts. Un, ja ir vēlme pagaršot – dod ziņu! […]



Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: