La Table Alziari – vēsturiskās Nicas garšas

Šo vienkāršo mājas restorānu, Nicas vēsturiskā centra, pašas šaurākās ielas galā, es iepazinu pāris gadus atpakaļ, vēl dzīvojot šajā pilsētā. Mans labs draugs pazīst šī restorāna saimniekus – Anne Marie un Michel Alziari. Jauks pāris, nu jau krietni gados, kas jau gadiem ilgi rūpējās par to, lai šeit vienmēr būtu svaigs, ļoti garšīgs un autentisks ēdiens.  Sievai ir tas gods stāvēt pie plīts virtuvē un valdīt pār katliem un pannām, bet vīrs dara visu, lai ikviens apmeklētājs būtu laimīgs. Ir ko skriet, jo viesu šeit vienmēr ir daudz.

Pats restorāns ir loti vienkāršs, bez jebkādiem izskaistinājumiem, vai mākslīgi veidota iekārtojuma. Neskatoties uz to, ļoti tīrs un mājīgs, kur katra lietiņa ir atradusi savu vietu. Iekštelpas vairāk atgādina lielu mājas ēdamistabu no kuras var labi redzēt arī pavāru darbošanos virtuvē. Tie, kas restorānus izvēlas tikai pēc stila un dizaina, visdrīzāk būs vīlušies. Bet ja vienuviet vēlaties redzēt visu, kas raksturīgs provansai (dzeltenās, brūnganās krāsas, lavandas smaržu, saulespuķes, krāsainus galdautus utt.), tad to gan šeit var izdarīt! Visu kopā to varētu raksturot ar vārdu “kičīgi”, bet vietai 100% atbilstoši.

Šo restorānu ir vērts apmeklēt tādēļ, ka šeit var nogaršot autentisku niçoise (“niciešu”) ēdienu. Mazai atkāpei. Nica ir vēstures bagāta pilsēta un ļoti ilgu laiku šajā apgabalā (kalnos ap Nicu) bija arī savs dialekts (niçois). Maniem draugiem ir vecmāmiņas, kas vēl tagad runā šajā dialektā. Interesants un diezgan grūti saprotams valodas paveids tiem, kas mācijušies tikai “vienkāršo” franču valodu. Šim reģionam ir arī ļoti bagāta un interesanta kulinārā vēsture.

Vispazīstamākais ēdiens ir Nicas salāti, ko nu jau laikam visdažādākajās versijās zina arī visi latvieši. Tiesa gan, tas ko šeit piedāva, ne vienmēr atbilst klasiskajiem un autentiskajiem Nicas salātiem. Tāpat pie tradicionālajiem šī reģiona ēdieniem var pieskaitīt les petits farçis (mazie pildītie dārzenīši), la tourte de blettes (biešu lapu pīrāgs), la pissaladière (plāna pica ar ceptiem karamelizētiem sīpoliem), la socca (zirņu miltu pankūkas) un tie ir tikai daži no daudzajiem ēdieniem. Šajā kalnainajā apgabalā, esot bijuši pietiekami skarbi apstākļi, tādēļ ir radies teiciens – “Nicas virtuve – nabagu virtuve”, jo no vienkāršiem produktiem bija jāpagatavo labs un gards ēdiens. Par izdomas trūkumu gan nevar sūdzēties, jo nezinu nevienu negaršīgu Nicas tradicionālo ēdienu. Man ļoti garšo la socca, la tourte de blettes un la pissaladière ir vienkārši dievīga, ja pareizi sagatavota.

Atgriežoties pie mazā restorāna varu teikt, ka šī ir tā vieta, kur var nobaudīt visus šos tradicionālos Nicas ēdienus. Ēdienkarte (tāfele, ko vienkārši pienes pie galdiņa) mainās gandrīz katru vakaru, bet ir ēdieni, kuri no tās nekad nepazūd – tartare frittes, jeb tartārs ar kartupeļiem frī (redzams fotogrāfijā), kā arī pildītie dārzeņi, liellopu gaļas sarkanvīna ragū (la daube) un terīne. Lai vēderam lielāks prieks, es vienmēr sākumā palūdzu dažādu uzkodu izlasi. Pat ja tas nav rakstīts ēdienkartē, ar saimnieku var sarunāt pilnīgi visu. Neatņemama sastāvdaļa ir mājas baltais un rozā vīns, jo tieši šie dzērieni vislabāk “iet klāt” autentiskajiem Nicas ēdieniem. Taču, ja ir vēlme, var nobaudīt arī ko elegantāku un glaunāku. Nobeigumā vienmēr pašdarināts stiprais digestive, no kura atteikties nevar nekad!

Cenas restorānā ir pat ļoti pieņemamas – maltīte vienam cilvēkam vidēji izmaksā 28.00 Eur (uzkodas, pamatēdiens un deserts). Ņemot vērā kādu ēdienu un vīnu izvēlas, vienai personai jārēķinās no 15.00 Eur līdz 30.00 Eur. Uz vispārējā Vecpilsētas fona, šīs cenas nav lielas. Tūristiem domātajos restorānos cenas ir krietni vien augstākas. Ja gribas paēst pavisam pa lēto, tad ir jāiet uz “stūra” kiosku (kā es to saucu), kur var nopirkt autentiskus Nicas ēdienus: la soccala pissaladière, les petits farçis, la tourte de blettes. Šiet cenas ir krietni zemākas (ap 8.00 Eur/persona), bet jārēķinas, ka jāstāv garā rinda (jo šo vietu iemīļojuši daudzi), jāsēž pie lieliem galdiem (kas ir forši, jo var sapazīties) un jāēd no vienreizējiem traukiem (kam pie visas kopējās atmosfēras nav ne vainas). Bet tas jau ir cits stāsts.

Ja esat Nicā, tad iesaku iegriezties šajā restorānā! Nenožēlosiet un pavadīsiet jauku vakaru. Nedēļas nogalēs vēlams veikt rezervāciju, bet ja nav problēmu mazliet uzgaidīt, tad vietiņa agrāk vai vēlāk atradīsies arī bez rezervācijas. Negaidiet šiku, glanci un stīvu apkalpošanu. Šeit viss notiek pa īstam un patiesi, bez liekām ceremonijām. Gardi!

Lai jauki,

Inga

 
La Table Alziari
4, rue Francois Zanin
06 300 Nice
Tel.rezervācijām: 00 371 (0) 4 93 803 403
Slēgts: svētdienās un pirmdienās

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: