Mazā Serbija Varšavas centrā

Šis būs mans otrais mēģinājums rakstīt par kādu restorānu. Pārsvarā esmu tikai ēdiena baudītājs un mana sieva rakstu autore, bet šoreiz arī pats mēģināšu ko uzrakstīt.

Tā nu ir sanācis, ka ikdienā darba darīšanās diezgan bieži nākas ceļot. Līdz ar to sanāk iepazīt ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu restorānus, virtuvi, apkalpošanas kultūru un dažādus restorānu un bāru konceptus.

Neilgi pirms Ziemassvētkiem darba darīšanas mani aizveda uz Polijas galvaspilsētu Varšavu. Atzīšos, nekad iepriekš nebiju bijis šajā pilsētā, ja nu vienīgi tikai cauri braucot. Pilsēta interesanta ar savdabīgu arhitektūru, lielām sniega kupenām un plašu restorānu izvēli. Viesojoties ārpus Latvijas, vienmēr cenšos apmeklēt kādu interesantu restorānu. Ne obligāti nacionālās virtuves, taču ar nosacījumu – “interesants un oriģināls koncepts”. Varšavā mana un darba kolēģu izvēle krita uz Serbu restorānu “Banja Luka”, ko ieteica mūsu Varšavas kolēģi.

Pirmais noteikums “Banja Luka” apmeklēšanai ir iepriekšēja rezervācija, jo bez tās jums pavakariņot neizdosies. Sākumā šāda prasība mūs nedaudz izbrīnija, bet pēc restorāna apmeklēšanas sapratām kāpēc tas bija nepieciešams.

Tā nu darba dienas noslēgumā devāmies ilgi gaidītajās vakariņās. Jau ieejot restorāna telpās mani pārņēma pozitīvas emocijas, patīkams pārsteigums un mājīguma sajūta. Restorāns veidots tautiskā stilā un atgādinā Serbu lauku māju (nu, tā vismaz man likās), vai kādu vietējo mazpilsētas krodziņu. Kopumā restorāns sastāv no  7 dažāda stila, caurstaigājamām telpām, kas rada plašuma sajūtu. Katrā telpā lielākoties ir gari galdi, pie kuriem savu vietu var rast līdz pat 10 cilvēkiem. Pamanīju tikai dažus divvietīgus galdiņus. Līdz ar to secināju, ka restorāns ir populāra korporatīvo pasākumu, dažādu svinību un, cilvēku skaitā, lielu kompāniju atpūtas un vakariņu vieta.

Uzzinājām, ka restorāna šefpavārs ir Serbs. Domāju, ka tā ir galvenā panākumu atslēga, lai ēdiens garšotu autentiski.

Nonākot pie mums ierādītā galda, mūs sagaidīja pirmais pārsteigums. “Aukstais” galds bija jau uzklāts un mūs gaidīja dažāda veida tradicionālie ēdieni un dzērieni. Sapratām iepriekšējas rezervācijas nepieciešamību – galds tiek servēts uz iepriekš pieteikto cilvēku skaitu. Restorānā nav pieejama individuāla ēdienu izvēle. Katru dienu ir jauns 3 ēdienu menu  un iepriekš īsti nav zināma pieejamo ēdienu izvēle. 

“Aukstais” galds bija klāts  ar dažāda veida salātiem, uzkodām, aukstajām gaļām (galertiem), kā arī dzērieniem – mājas sulām un, protams, Serbu nacionālo šņabi – rakija. Izvēle patiešām plaša un katrs varēja atrast sev tīkamu ēdienu. Piedāvāto ēdienu izvēle ir tik plaša un daudzveidīga, ka rodas sajūta, vai pietiks spēka un vietas vēderā arī pārējiem ēdieniem.

Sēžot pie šādi klāta galda mani pārņēma neliela nostaļģija. Radās sajūta, ka esmu ciemos pie vecmāmiņas  un kopā ar radiem atzīmējam Vidzemnieku mīļākos svētkus – kapu svētkus. Bagātīgi klātais galds ar salātiem, nēģiem, aukstajām gaļām, karbonādēm un citiem labumiem bija šo svētku kulminācija.

Atgriežoties pie restorāna “Banja Luka”, jāpiemin, ka katras dienas piedāvājumā ir arī zupa, kas tiek pasniegta kā nākamais ēdiens. Mums tika pasniegts tradicionālais serbu borščs, pasniegts lielā katlā un nolikts galda vidū. Mmmmm…šis izteiciens izsaka visu. Borščs bija intensīvs ar izteikti spēcīgu garšu un aromātu spektru. 

Pēc zupas mums pasniedza gaļas un zivs ēdienus – dažāda veida grilētas un ceptas gaļas, zivis, kā arī kartupeļi, mērces, un citi dažādas tradicionālās piedevas…grūti pat visu atcerēties. Āromāts fantastisks, garša piesātināta. Ļoti labi, ka turpat uz galda vēl arvien ir Serbu šņabis – rakija. Tas ļāva mazināt sāta sajūtu un deva iespēju nobaudīt plašo ēdiena piedāvājumu. Īsāk sakot – mazajā Serbijā sanāca kārtīga, sen nepieredzēta, tautas valodā runājot – pieēšanās, bet jebkurā gadījumā sajūtas bija fantastiskas.

Esmu no tiem restorānu apmeklētajiem, kas nedomā, ka restorānā visu nosaka tikai ēdiens. Es uzskatu, ka laba un kvalitatīva restorāna pamatā ir 3 galveno faktoru kopums – virtuve, kvalitatīva apkalpošana jeb serviss un kopējā atmosfēra. “Banja Luka” restorānā šis faktoru kopums nostrādāja perfekti – labs un kvalitatīvs ēdiens Serbu šefpavara izpildījumā, augsts apkalpošanas serviss (pozitīvs, taču neuzbāzīgs) un mājīgas restorāna telpas ar pārdomātām niansēm…un klāt tam visam Balkanu mūzika dzīvajā izpildījumā.

Trīs stundu laikā, ko pavadīju resturānā, bija sajūta, ka esmu pabijis kādā Serbu ciematā un iepazinis ne tikai Serbu virtuvi, bet arī kultūru un cilvēkus. Vakars bija vairāk kā izdevies.

Ja man kādreiz būs iespeja apmeklēt šo Serbu restorānu, tad viennozīmīgi šādu iespēju garām nelaidīšu.

P.S: Šoreiz nespēšu Jums sniegt informāciju par cenām, jo kā jau minēju…tas bija darbs.

Lai Jums garšīga nedēļa,

Māris

RESTAURACJA BANJA LUKA
02-595 Warszawa
ul. Puławska 101 , tel./fax: +48 22 854 07 82
WEB (tikai poļu valodā): http://gadek007.home.pl/banjaluka/index.html

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: