Glāze laba sarkanvīna uzlabo asinsriti…

…un pat ja ne, tad laimi garšas kārpiņām gan.

Man gan pašai mīļāks ir baltvīns un visam pāri stāv glāze, vai (jāatzīstas grēkā) pat pudele ļoti laba vai izcila šampanieša. Sevi noteikti nepieskaitu sommelier profesijas cunftei, bet šo to par vīnu zinu, daudz emu mācijusies un pat valsts eksāmenu esmu nolikusi! Tomēr es esmu tikai regulāra vīna baudītāja. Tāpat kā mans vīrs.

Mums ir veicies, jo dzīvojam Rīgas tā dēvētajā klusajā centrā – Elizabetes, Antonijas un Dzirnavu ielu krustojumā (rajonā). Tikai līdz galam nesaprotu, kādēļ vēl arvien to dēvē par kluso centru. Manuprāt šobrīd tas ir interesantākais, aktīvākais un liekas arī garšīgākais un Rīgas rajons.

Elizabetes un Antonijas ielas stūrī ir kāda studija. Vīna. Atklāšu, ka pirms nu jau vairāk kā gada redzot šo ielu krustojumā kārtējo bankrotējošo uzņēmumu (tur bija gan pārtikas veikals, gan gaļas bode, gan banka, gan vēl kas, ko neatceros) un jauna iemītnieka darbošanos aiz slēptiem logiem, ar lielu nepacietību gaidīju, kas nu būs. Parādoties uzrakstam “Vīna studija” virs durvīm, sajutu skepsi un nelielu nemieru sirdī. Tik ļoti negribējās, lai rajonā ieperinās kāds lētais un prastais alkahola veikals. Nu, ir mums Rīgā (vismaz pirms kāda laika tie bija vairumā) tādi veikali, kuros labus vīnus nemaz ielikt nedrīkstētu…tā jau būtu necieņa. Pirms Vīna Studijas atvēršanas un vēl tagad kā viens no labākajiem Rīgas un pat Latvijas vīna veikaliem ir un paliek Ervīna veikals Berga Bazārā. Ja vēlaties enciklopēdisku, taču interesantu un ļoti vērtīgu informāciju par vīnu, kā arī laipnu sagaidīšanu un mājīgu atmosfēru, tad Ervīna veikaliņš ir īstā vieta, kur doties.

Bet šoreiz par Vīna Studiju. Skepse sen jau zudusi un bez kautrēšanās varu teikt, ka to apmeklējam regulāri. Vīna izvēle veikalā ir pietiekoši laba.  Nekādus izcilos eksemplārus šeit īsti nevarēs atrast, bet tā kā izvēle ir gana plaša, tad ar labu un kvalitatīva vīna pudeli maisiņā no veikala var iziet vienmēr.

Ja vīnu gribas iemalkot turpat uz vietas, tad atliek vien piesēst pie kāda no mazajiem galdiņiem un bauda garšas kārpiņām var sākties. Vīna Studijā mums ļoti pie sirds iet  apkalpošanas kultūra un varētu pat teikt, ka kvalitāte. Tas galvaspilsētā un vispār Latvijā ir liels retums. Rīgā uz vienas rokas pirkstiem varētu saskaitīt iestādes (restorānus, kafejnīcas, bārus u.c), kurās viesmīlība ir augstā līmenī. Tikpat daudz ir vietas, kurās viesmīlība ir labā līmenī.

Studijas puiši vienmēr sagaida ar smaidu (izņemot vienu no viņiem, kam dažreiz gribas uzrūkt apmeklētājiem, bet viņš labojas ar katru reizi) un vislabākais ir tas, ka viņi ātri iemācās atpazīt klientus un viņu gaumi. Neatceros pēdējo reizi, kad būtu tur šķirstījusi dzērienu/uzkodu karti. Manu dzērienu izvēli nosaka puišu ieteikumi, jo viņi jau zina, ka es dzeru tikai baltu vīnu, tam jābūt svaigam, aukstam, ne-saldam un vēlams no Francijas. Bet viņi zina arī to, ka es labprāt izmēģinu ko citu, ar nosacījumu ka pirmie 3 punkti ir ievēroti. Taču visjaukāk ir tas, ka pēc acīm viņi var nolasīt brīžus, kad vēlos aukstu un labu šampanieti! Arī manam vīram iet pie sirds, kad kāds cits bez viņa paša pārzina kunga vīna gaumi. Sarkans, tumšs un stiprs, vēlams Pinot Noir.

Nebūsim naivi. Es lieliski saprotu, ka šādas attiecības ar darbiniekiem veidojas, tajās investējot gan laiku, gan, būsim reāli, finanses. Tā teikt, investīcija nākotnē. Tāču – ar laiku tas atmaksājas!

Vīna Studijas pastāvēšanas sākumā tur apgrozījās interesanta publika, ko es nodēvēju par radošo inteliģenci. Tur bija gan mākslinieki, gan žurnālisti (tie foršākie), gan uzņēmēji, gan dažādi, tā sauktie, kultūras darbinieki. Nelielas problēmas (man) sākās kautkad ziemā. Parādījās arvien vairāk lecīgi, bieži vien ne-latviešu, jaunieši, vai paveci kungi un sievietes, kas sevi uzskata par jauniešiem (gan ģērbjoties, gan uzvedoties kā nenobrieduši tīņi). Nepārprotiet, man nekas nav pret ne-latviski (pārsvarā tie bija slāvu valodā runājoši) runājošiem, mani tikai tracina tā kategorija cilvēku, kas sevi uzskata par pārākiem, kas citus uzskata par zemākas kastas pārstāvjiem un kam vārds “pieklājība” ir svešs. Atcerēsimies tomēr, ka tādi var būt ari latvieši.  Nenoturējos un pajautāju viesmīļiem, “kas notiek? Kur visi foršie cilvēki?” Izrādās…Vīna Studija kļuvusi par iecienītu “pirms Essential kluba” atpūtas vietu. Un, protams, neizpaliek arī fakts, ka agrāk vai vēlāk visur uzrodas šādi cilvēki. Tā vienkārši noteik. Rīga ir tik maza, ka labas vietas iekāro visi.

Vīna Studija ir un paliek viena no manām iecienītākajām atpūtas vietām, tikai reizēm es tur jūtos kā kosmosā. Labi ir tas, ka tādās reizēs iejaucas arī viesmīļi, jo arī viņiem rūp vispārējā atmosfēra.

Aizmirsu piebilst, ka Vīna Studijā var arī garšīgi un viegli paēst, izbaudīt itāliskas uzkodas vai vienkārši iedzert ko siltu. Piedāvāto salātu klāsts nav plaš, bet produkti vienmēr ir svaigi, salātu lapiņas zaļas un kraukšķīgas, mozzarella siers balts un mīksts un pesto mērce kā īsts pesto. No sieriem var izvēlētis gan mīksto, gan cieto sieru izlasi. Lai kuru izvēlētos, klāt ir rūgteni maigs apelsīnu džems, kas sieram piedod citādu garšu. Piedāvājumā gan franču, gan itāļu un pat mūsu latviešu sieri. Tie, kas kaut reizi bijuši Vīna Studijā zina, cik iespaidīgi izskatās tur novietotā itāļu šķiņka greišanas mašīna. Nu, garšīgs jau arī tas ir. Un maizīte! Īsti itāļu crossini ar labu itāļu olīveļļu un biezu balsamico ir ideāla piedeva …visam! Vienīgais kā trūkst manai pilnīgai laimei ir foie gras. Es ceru, ka viss vēl nav zaudēts un reiz būs arī foie gras.

 

Plašāku vīna klāstu jums izstāstīs mans vīrs, jo es tomēr šobrīd esmu vairāk tikai vienkārša baudītāja.

Meitenes, atceraties, ka labs šampanietis palīdz visās dzīves situācijas! Nu, vismaz nomierināties un atslābināties!

Priekā!

Visu labu vēlot,

Inga

P.s. Tie, kas vīnus nepazīst, droši var doties uz Vīna skolu, ko arī piedāvā Vīna Studija!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: