LOFOTEN fiskerestaurant – Oslo

Sveiciens visiem kārumniekiem, kam nav sveša zivs garša un citu jūras produktu fantastiskā pasaule. Šis raksts būs par kolosālu jūras velšu restorānu, kas atrodas pašā Oslo centrā, dzīvīgajā Aker Brygge rajonā. Šī būs pirmā reize, kad pats centīšos aprakstīt kādu restorānu, ēdienu, garšas nianses un apkalpošanas kultūru.

Gan jau būsiet pamanījuši, ka gastronomija, kulinārija un restorāni vairāk ir manas sievas specialitāte, līdz ar to šis raksts būs mans pirmais solis restorānu lauciņā.

Tie, kas seko maniem komentāriem sociālajā tīklā Twitter, tie būs pamanījuši, ka izmaiņas ir skārušas arī manu profesionālo karjeru, līdz ar to diezgan bieži, darba darīšanās, nāksies apmeklēt mūsu ziemeļu draugus – norvēģus, zviedrus un dāņus.

Tā nu pagājušajā nedēļā devos pirmajā darba komandējumā uz Norvēģiju, kura laikā centos izbaudīt arī vietējos ēdienus. Lai gan darba grafiks bija saspringts, jebkurā gadījumā izdevās izbrīvēt vakaru, lai apmeklētu kādu labu vietējo restorānu.

Kā jau raksta sākumā minēju, tad mana izvēle krita par labu jūras velšu restorānam, jo uzskatu, ka tas būtu sava veida noziegums, ja svaigu vietējo zivju vietā izvēlētos picu, steiku, vai frī kartupeļus.

Aptaujājot pāris Norvēģu kolēģus, visi kā viens man ieteica LOFOTEN fiskerestaurant, kas atrodas pašā Oslo centrā, jahtu piestātnē, dzīvīgajā un modernajā Aker Brygge rajonā. Lai Jums rastos priekšstats, kas ir Aker Brygge, tad iedomājieties Ventas krastu Ventspilī, vai arī Liepājas promenādi, gar upi, bet no vienas vietas ar dažādiem restorāniņiem, krogiem, dizaina veikaliņiem, ofisiem un jahtu piestātnēm. Līdzīgu projektu Šlesers gribēja realizēt Rīgā gar Daugavas krastu.

Restorāns nav pārāk liels, sadalīts divās daļās – āra terase un iekštelpas. Restorāna izmēri un lielā popularitāte nosaka to, ka ja vēlaties ieturēt vakariņas, tad drošības nolūkos galdiņs ir jārezervē iepriekš. Restorāns ir lielā cieņā, kā biznesa vakariņu vieta, jo vakarā to pārpludina vīrieši uzvalkos un sievietes kostīmos.

Ierados restorānā bez iepriekšējas galdiņa rezervācijas  un pirmās sekundes nedeva lielu cerību, ka man būs iespēja baudīt vakara maltīti šajā restorānā.  Bet veiksme tajā vakarā tomēr bija mana sabiedrotā un zāles pārzine paziņoja, ka ir palicis viens brīvs galdiņš.

Restorāna iekārtojums ir glauns, gaišs, moderns. Pelēkā krāsa mijas ar balto un rada tādu kā viegluma sajūtu. Sajūtām komplektā nāk skaistais skats uz jahtu piestātni un blakus ēku skaistā ziemeļnieciskā arhitektūra.

Apkalpošana ir ļoti neuzbāzīga…atsevišķās situācijās bija sajūta, ka pat pārāk neuzbāzīga. Tas laikam bija, tas ziemeļnieciskais atturīgums un vēsums. Bet no otras puses, ja vakariņu laikā tiek risinātas kādas darba sarunas, vai baudi divvientulību ar mīļoto cilvēku, tad šāda apkalpošana ir tieši vietā.

Ēdiena izvēle nav pārāk plaša, bet domāju, ka ikviens var atrast savām vēlmēm un vēderam vēlamo jūras produktu. Dažāda veida zivis, dažādos veidos pagatavotas zivis, garneles, langusti, krabji un omāri…tie ir labumi, ko ikviens gardēdis var baudīt LOFOTEN jūras velšu restorānā.

Sākumā mana izvēle krīt uz Norvēģijas omāru, bet tad ieskatoties menu cītīgāk saprotu, ka piedāvājums domāts sākot no divām personām. Neliela vilšanās…, jo ar savām garšas kārpiņām virtuāli jau sāku izgaršt svaigu vietējo Norvēģijas omāru.

Lai neviltos atkārtoti, uzjautāju personālam, ko viņi man ieteiktu izvēlēties no piedāvāto jūras velšu klāsta. Mans vienīgais nosacījums – gribu vietējos, Norvēģijas jūras produktus. Personāls uzreiz iesaka izvēlēties vakara 4 course menu – trīs, dažāda veida jūras produktu ēdieni un deserts. Akceptēju izteikto piedāvājumu, klāt paņemot klasisko Chabli baltvīnu.

Vakariņas sākas ar svaiga Norvēģijas laša tartāru, kas kopā ar dzestro Chabli baltvīnu, ātri pazūd manā vēderā. Garša bija fantastiska…tartārs nepārpiparots, nepārsālīts (kā citreiz tas gadās Latvijas resorāniņos).

Pagaidot kādas 5-7min, man pasniedz nākamo menu ēdienu – Āzijas pikanto kokosa zupu ar Norvēģijas garnelēm. Nu ko lai saku? Atkal fantastiski un ļoti garšīgi…noteikti mana sieva šīs garšas nianses būtu aprakstījusi daudz precīzāk un “dziļāk”, bet es, kā “brutāls” vīriņš saku – super.

Un tad seko vakara galvenais ēdiens – Norvēģijas jūras velns ar lēcām (pievienoju arī konkrētā ēdiena foto). Tas ir pēdējā laika fantastiskākais ēdiens, ko esmu baudījis. Jūras velns negaršo pēc zivs….nav izteikta zivs garša…tas kūst uz mēles…Nenoturos un pasūtu vēl vienu Chabli. Ēdienu baudu nesteidzīgi, jo vēlos, lai fantastiskā garša saglabājas pēc iespējas ilgāk.

Vakariņas noslēdzu ar Norvēģijas plūmju kūku, kas komplektā ar kafiju ir labs vakariņu noslēgums.

Neesmu vīlies, ka savām pirmajām vakariņām Oslo izvēlējos tieši LOFOTEN jūras velšu restorānu. Es pat varētu teikt, ka esmu 100% apmierināts un gastronomiski laimīgs, jo viss tajā vakarā bija super – restorāna dizains, atmosfēra, vīns, apkalpošana un protams arī ēdiens….mans tā vakara favorīts – Norvēģijas jūras velns. 4 course menu man izmaksāja 459 NOK, kas jebkurā gadījumā bija izdevīgāk, nekā ņemt atsevišķus ēdienus.

Ja esat Oslo, tad viennozīmīgi apmeklējiet LOFOTEN fiskerestaurant – Stranden 75, 0250 Oslo. Bet drošības pēc, neaizmirsti iepriekš rezervēt galdiņu – lofoten@fiskerestaurant.no, vai http://www.lofoten-fiskerestaurant.no.

Lai Jums jaukas vakariņas Oslo.

Māris

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: