Jamie’s Italian, Oxford

Viens no Jamie Oliver restorāniem – Jamie’s Italian.

Jamie’s Italian Oksfordā bija pirmais Itāļu restorāns, ko atvēra Jamies Oliver. Kā saka viņš pats, restorāns radies aiz kaislības pret Itāliju un, lai klientiem piedāvātu autentisku, augstākās kvalitātes itāļu ēdienu par draudzīgām cenām!

Braucot uz Oksfordu (Anglijā) jau zinājām, ka Jamie’s Italian ir jāuzmeklē. To mums vakarā pirms aizbraukšanas atgādināja viens labs un gudrs pavārs. Paldies viņam par to. Tā kā Oksforda ir izmēros maza pilsēta, tad meklēšana nebija pārāk ilga. Varētu pat teikt, ka pilnīgi nejauši tam uzskrējām tieši virsū. Jo vienkārši lielais cilvēku bars, kas stāvēja rindā, lai tiktu iekšā, aizsprostoja mums ceļu. Es reaģēju zibenīgi un “iekšā laidējam”, uzsmaidot savu visžilbilošāko smaidu, jautāju, vai ir iespējams veikt rezervāciju. Viņš mums laipni pačukstēja, ka tas nav nav nepieciešams. Vajag tikai nakamajā vakarā nākt tā ap 21:00. Angļi ēdot šausmīgi agri un tādēļ 19:00 pie restorāna neesot ko darīt, ja vien nav vēlme stāvēt rindā. Sacīts, darīts! Atvadamies, sakot, ka būsim klāt rīt! Prieka vēsti tūlīt pat paziņoju labajam pavārām, kurš savukārt mums lūdza dabūt restorāna ēdienkarti un sataisīt bildes.

Nākamajā vakarā ap 21:00 bijām kāt un tiešām – rinda nebija un galdiņš bija jāgaida vien 15 minūtes! Mums kā gardēžiem un labu restorānu cienītājiem, tas nebija nekas. Lai gaidīšana ērtāka, mūs laipni pavada uz bāru, līdzi iedodot peidžeri. Tā mēs uzreiz zināšot, kad galdiņš gatavs. Kokteilis (Rossini – svaigas zemenes ar šampanieti, šoreiz mums abiem) vēl ne pusē, kad peidžers sāk vibrēt. Ar kokteiļglāzēm rokās, satiekam savu pavadoni, kas mūs pavadīs pie galdiņa.  Dodamies lejā uz pagrabstāvu un tur atklājas ļoti plašas telpas, atvērta tipa virtuve un ļoti savdabīgs iekārtojums. Sākumā liekas diezgan patumši, bet ar laiku pie tumšā apgaismojuma itin labi var pierast un ir pat ļoti jauki. Sveces uz galda arī dara savu. Atmosfēra ir mierīga, relaksējoša un sajūtas ir labas. Neskatoties uz to, ka staffs skrien nevis pārvietojas lēnām un nesteidzīgi (kā to var novērot 90% restorānu mūsu valstī, neskatoties uz to, cik pilns ir restorāns). Apsēžamies pie mums ierādītā galdiņā un redzot pasniegto ēdienkarti saprotu, ka to būs diezgan grūti nepamanāmi nočiept. Ēdienu izvēle nav ļoti plaša, tikai uzrakstīts tas viss uz “palaga”. Ēdienkartē standarta Itāļu ēdieni : antipasti, pastas, zivs un gaļas ēdieni, kā arī neiztrūkstošie desreti ar tiramisu mājas gelato priekšgalā.

Izvēlamies kopīgi nobaudīt antipasti izlasi – Seasonal Meat Antipasti Plank – ar  Toskānas salami, proscciutto šķinņķi, pikanto Schiacciata, itāļu sieru izlasi ( uz mēles kūstošan buffalo mozzarela un pecconio siers ar izcili gardu čilli džemu), olīvām, kaperiem, marinētiem čilli pipariem un ļoti, ļoti garšīgiem salātiem (rīvēti burkāni, selerija, bietes un svaiga piparmētra). Vienkārši, bet eleganti izkārtots uz koka dēlīša, kas it kā nevērīgi uzstutēts uz divām itāļu tomātu pastas bundžām,  šis ēdiens mums ļoti iet pie sirds. Laikam pat pārāk ļoti, jo liekas, ka gribas pasūtīt vēl. Labi, ka klāt bijām paņēmuši arī itāļu načos – patiesībā eļlā fritēti ravioli, ar četru sieru pildījumu, pārkaisīti ar svaigu parmesan sieru! Burvīgi. Māris nenoturas un palūdz papildporciju. Ir to vērts.

Kā otro ēdienu Māris izvēlas grillētas jūras ķemmītes ar kraukšķīgu panējumu (scallops), ar fenheļa – citronu salātiem un rosso crudo mērci. Savukārt es paņēmu Lovely Buffalo Ricotta ravioli. Mūsu dubltās načo porcijas dēļ, laikam esam mazliet izjaukuši ritmu, jo uz otro ēdienu kāds brītiņš jāpagaida. Laiks paiet ātri, jo jāizpēta katrs stūrīts, jānopēta ineteresantie metāla krēsli, jāaplūko virtuve, jāaiziet oaskatīties WC un vienkārši vēlreiz jāpārlasa ēdienkarte (tā kā nočiept nevaru, tad vismaz no galvas jāiemācās). Par saviem ravioli neko daudz nevaru pateikt – klasiski itāļu ravioli (tieši tā kā mana kursbiedra Itāļa vecvecmāmiņa gatavoja) ar debišķīgi garšīgi buffalo ricotta sieru un krēmīgu citrona un pipramētru sviesta mērci. Izcilli. Ķemmītes (pēc vīra vārdiem) bija labākais, ko viņš jelkad ir ēdis. Īsti nevaru saprast, vai ticēt, jo to pašu viņš teica par itāļu nachos. Perfekti pagatavotas, kūstošas uz mutes no iekšpuses un  kraukšķīgas no ārpues, jūras ķemmītes patiesi pelnījušas atzinību. Vai drīzāk viens to tiem pavāriem, kas lieliski pārzin jūras velšu pagatavošanai nepieciešamo apstrādes temperatūru un ilgumu. Tādās reizēs man liekas, ka ir neiespējami sabojāt svaigas jūras ķemmītes. Taču tik pat bieži ir nācies vilties. Diemžēl.

Desertam mums vienkārši vairs nebija spēka…taču mēs nenožēlojam, ka neko nepaņēmām. Labs itāļu ekspresso bija tieši tas, kas bija nepieciešams pēc tādas maltītes. Anglijā iedzert patiesi abu kafiju ir diezgan liela problēma (Starbucks un tam līdzīgi iestādījumi man pat patīk, bet tā nav tā īstā kafij. Ne arī tā, ko dod viesnīcas brokastīs). Šeit mēs izbaudījām kvalitatīvu itāļu kafiju, nepieciešamajā stiprumā un devās. Ideāls vakara nobeigums.

Vakariņu laikā ēdienkarti no galvas nespēju iemācīties. Atkal nobruņojos ar savu labāko smaidu un uzrunāju mūsu oberīti (tiesa, pagaidīju līdz vīrs neredz ): “Hmm…vai jūs domājat…vai jums liekas…vai būtu iespējams…paņemt ēd….?” “Jā, protams, droši. Es aiziešu pēc jaunas un svaigas ēdienkartes, šīs te jau tādas pabružājušas un drusku taukainas”, viņš man atbild, vēl pirms paspēju izteikt savu lūgumu līdz galam. Mārtiņ, ēdienkarte ir pie mums!

Neko piebilst par apkalpošanu – katrs oberīts lietpratējs savā profesijā, līdz ar to serviss lielisks. Ne uzbāzīgs, ne pārāk vieglprātīgs. Tieši tāds, kā vajag.

Cilvēku palicis mazāk un ejot ārā vēl izstaigāju restorānu, vēlreiz apskatu virtuvi un priecājos, ka mums bija iespēja šeit paēst. Tas, kurš Latvijā mēģina J.O kopēt – sorry, vēl gaismas gadi jāmācās: gan gatavošanā, gan stilā (pat vairāk kā gatavošanā).

Mēs ēdām:

Italian nachos – crispy fried four cheese ravioli with ” angry” arrabiata sauce. 3,45 mārciņas

Seasonal meat antipasti plank – seasonal cured meat, italian cheeses, pickles, salad. 6,65 mārciņas/ persona

Inga : Lovely buffalo ricotta ravioli with Amalfi lemon and mint butter. 6,65 mārciņas mazā porcija vai 10,25 mārciņas lielā porcija.

Māris : Shell roasted Brixham Scallops – grilled king scalopps with cripsy pancetta, crunchy fennel and lemon salad with salsa rosso crudo. 15,25 mārciņas

Espresso: 1,95 mārciņas.

http://www.jamieoliver.com

http://www.jamieoliver.com/italian/

Vienmēr labu ēstgribu vēlot,

Inga

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: